Selectie Lotto Cycling Talent 2021

Na de oproep tot kandidatuurstelling hebben we alle renners laten langs komen in één van onze labo’s. Op het programma stond een fysieke screening + intake gesprek om de kwaliteiten en trainingsvoorgeschiedenis van de renners te overlopen.

Wat de fysieke screening betreft ondergingen alle renners onderstaande metingen:

 • Conditietest fietsen + VO2-max meting
 • Analyse van de lichaamssamenstelling

Conditietest fietsen:

Daan Grosemans tijdens zijn conditietest
Bob Poelmans met het masker voor de VO2-max meting

Bij de conditietest zal het wattage gradueel verhogen. We starten op 100 watt en elke 5min zal het wagge verhoogd worden met 40 watt. Op het einde van elke blok wordt er druppeltje bloed uit het oor genomen. Dit om de lactaatwaardes in het bloed te bepalen.

Op basis van dit lactaat bepalen we de aerobe drempel (indicatie van je basisconditie) en de anaerobe drempel (FTP). Deze drempels + de lactaatwaardes gebruiken we om nadien correcte trainingszones (zowel in hartslag als in wattage) te bepalen.

Ook het maximale prestatievermogen werd bepaald. Dit is de maximale volhoudtijd van de renner op dit type test en wordt uitgedrukt in een absoluut vermogen en wattage per kilogram lichaamsgewicht. Dit geeft aan hoe groot de ‘motor’ van de renner is.

We meten ook de VO2-max waarde. VO2max is de maximale zuurstof dat je lichaam kan opnemen en kan verwerken. Deze waarde is een indicatie van het aangeboren talent van een renner, aangezien VO2max slechts beperkt trainbaar is.

Hoe hoger deze waarde ligt, hoe groter de capaciteit is om zuurstof op te nemen en te gebruiken tijdens de inspanning.

Een gemiddelde (mannelijke) profrenner zit al snel boven de 75 ml O2/kg/min bij de dames ligt dit iets lager (65-70 ml O2/kg/min).

Analyse van de lichaamssamenstelling:

Milan De Winter tijdens DEXA-scan
Niel Meulemans die een tiental minuten stil moet liggen voor de resultaten van de DEXA-scan

Met de dexascan kunnen we op basis van zeer lichte röntgenstralingen een nauwkeurige samenstelling van het lichaam krijgen. De renner/renster ligt in koerskledij of sportieve outfit een tiental minuten stil. Waarna we een uitgebreide analyse van de lichaamssamenstelling krijgen.

Zo kunnen we volgende waardes bepalen : vetpercentage, vetmassa (aantal kilogram vet) en magere massa (spiermassa) van de atleet meten. Op basis van deze resultaten kunnen we het optimale (wedstrijdgewicht) van de renner berekenen.

Ook in de winter blijft het belangrijk om niet teveel vetmassa te winnen. Je moet deze extra kilo’s ook weer verliezen in aanloop naar het nieuwe seizoen, dit kost onnodige energie. Deze energie kan je beter gebruiken voor het verwerken van je trainingen (intensiteit en volume dat opgedreven zal worden). Na training moet je steeds de voorraden aanvullen, zodat je klaar bent voor de volgende training. Wil je wat gaan afvallen, zal je in een negatieve energiebalans moeten gaan, dit zal ervoor zorgen dat je herstel van de training vertraagd word.

“Qua bovengrens is tien procent een goed richtcijfer voor mannen in de winterperiode, maar ook renners met een te laag vetpercentage worden van dichtbij opgevolgd. Een te lage waarde zorgt namelijk ook voor een negatieve impact op het herstelvermogen, omdat hormonen zoals testosteron – die de recuperatie bevorderen – net worden aangemaakt door vetten. Bij dames hanteren we andere referentiewaarden.

Eveneens kijken we naar de botdensiteit, een indicatie van de sterkte van de botten. Wielrennen is een sport waar de botten weinig of geen impact moeten verdragen (met uitzondering van een valpartij). Hierdoor is de kans op een lagere botdensiteit bestaande. Bij atleten met broze botten en weinig spierweefsel rond de botten is de kans op een breuk aanzienlijk hoger. Als advies aan deze renners geven we mee om een extra krachttraining in te lassen, aan een alternatieve sport te doen (vb. Lopen) en/of aanvullend supplementen in te nemen.

Al deze gegevens kunnen we dan gebruiken om de trainings- en voedingsschemas bij te sturen om de prestaties te optimaliseren.

Bespreking resultaten + intake gesprek

Na de testing volgt een uitgebreide wetenschappelijke analyse van de resultaten. Met de renner/renster bespreken we dan zijn of haar werkpunten.

Met het intake gesprek gaan we de sportieve voorgeschiedenis van de renner bespreken. Zo gaan we bekijken hoe en hoeveel volume hij op dit moment aan het trainen is. Tevens kijken we ook naar de trainingsmethodes (hartslagmeting, wattagemeting,…) die de atleet reeds gebruik. Zo krijgen we een totaal beeld van de atleet.

Nadat we alle informatie verzameld hebben, gaan we ook nog het project toelichten. Wat de voordelen voor hem/haar als atleet/atlete zijn en wat de voorwaardes (inclusie en exclusie criteria) van het project zijn.

Selectie

Nadat alle renners/rensters getest zijn hebben we met de verschillende betrokken coaches alle renners en rensters besproken. We legden van elke atleet zijn of haar positieve en negatieve punten naast elkaar.

Van alle renners/rensters die reeds met een powermeter werken, maken we een power profile. Zo kunnen we de sterke – en werkpunten van hem/haar analyseren. We zetten de atleet/atlete (blauwe curven) uit tov de referentiewaarde voor zijn/haar leeftijdsgroep (rode lijn)
Resultaten van de conditietest

Op basis van al deze gegevens zijn we tot volgende selectie nieuwe Lotto Cycling Talenten gekomen (6 nieuwe talenten (4 mannen en 2 vrouwen):

 1. Rune Denayer
 2. Arnaud De Lie
 3. Bob Poelmans
 4. Julie Hendrickx
 5. Justine Ghekiere
 6. Elias Maris

De selectie van 2021 zal dus uit 13 renners bestaan (7 renners van de voorgaande jaren (zie onder) en 6 nieuwe (zie boven).

 1. Aaron Vanderbeken
 2. Luca Van Hour
 3. Jarne Van de Paar
 4. Malaika Feys
 5. Victor Hannes
 6. Ramses De Bruyne
 7. Thibau Nys

De renners en rensters die reeds in het project zijn allemaal goed de winter door gekomen. Ze staan allemaal te trappelen om het nieuwe seizoen af te trappen. Ze zitten allemaal mooi op schema. Hieronder een paar voorbeelden :

Thibau Nys is op dit moment een degelijk seizoen aan het afwerken tussen de profs, maar met enkele mooie uitschieters op dit moment zet Thibau mooie stappen voorwaarts.

Nu volle focus richting het laatste deel van het seizoen!

Ramses De Bruyne is na zijn examens de laatste week met de profs van Lotto Soudal mee op stage geweest. Ramses heeft zich daar van zijn beste kant laten zien en heeft daar getoond dat hij klaar is voor de start van het nieuwe jaar!

Om tot slot nog even terug te komen op de selectie.

Het was voor ons zeker geen eenvoudige keuze, alle renners/rensters waren aan elkaar gewaagd. We willen daarom toch iedereen uitdrukkelijk bedanken voor deelnamen aan de testdagen!

En voor de renners/rensters die niet geselecteerd zijn, vergeet niet: een niet selectie wil niet zeggen dat je geen talent hebt !

Veel succes aan iedereen in zijn/haar verdere carrière!

Team Energy Lab