Lotto Cycling Talent Project

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe talenten als Tim Wellens en Stig Broeckx in het profpeloton terecht komen? Misschien wel, misschien ook niet. Eén ding is zeker, de bijdrage van het Lotto Cycling Talent Project is niet gering. Het Lotto Cycling Talent Project is een samenwerking tussen de Nationale Loterij en Energy Lab, twee belangrijke partners van Lotto Soudal. In 2010 is dit project opgestart, met als doel aanstormend wielertalent in een relatief vroeg stadium op te sporen (bij de junioren, 17 jaar) om daarna die welbepaalde renners professioneel te begeleiden en te ondersteunen op zowel fysiek, nutritioneel als biomechanisch vlak.

Marc Frederix, chief players and markets Nationale Loterij: “Het initiële opzet van het project was de detectie van talent tussen 15 en 17 jaar, het screenen en omschrijven van hun competenties, waarbij de jonge renners in hun club konden blijven maar op geregelde tijdstippen samengebracht zouden worden. Stilaan zijn we geëvolueerd naar begeleiding en doorstroming. Het Lotto Cycling Talent Project heeft als doel een meerwaarde te bieden voor het Belgisch wielrennen in zijn geheel. De besten kunnen eventueel doorstromen naar Lotto Soudal, maar ook de andere renners hebben een begeleiding genoten die hen de kans biedt eventueel door te groeien naar andere ploegen, die eveneens baat hebben bij dit project. Dit maakt deel uit van de visie van de Nationale Loterij om kansen te creëren en de sport te ondersteunen van top tot basis.”

“Waar ik nog mogelijkheden zie? Het voorbije decennium is veel aandacht besteed aan het feit dat België opnieuw klimmers moet opleiden. Een andere vaststelling is dat we nood hebben aan een masterplan om sprinters vormen. Mogelijks hangt dit samen met de problematiek van het baanwielrennen, maar specialisten zijn beter geschikt om te oordelen wat de beste methode is om topsprinters te ontwikkelen. Veel wedstrijd worden immers beslecht in een sprint met een grotere of kleinere groep en dergelijke types komen het Belgisch wielrennen ten goede.”

Het Lotto Cycling Project zorgt ook voor het opmaken en structureren van een verantwoorde carrièreplanning: het organiseren van de juiste hoeveelheid en intensiteit van training op het juiste moment in de carrière en het bewerkstelligen van een goed evenwicht tussen topsport, studies en een sociaal leven. Het optimaliseren van de doorstroming van wielertalent naar een semiprofessioneel wielerteam en in een later stadium naar het professionele wielerteam is het ultieme doel.

Wim Van Hoolst, trainer bij Energy Lab en Lotto Soudal: “Dit project was een initiatief van de Nationale Loterij, wij vonden dat idee goed klinken en zijn mee op de kar gesprongen. Sinds 2010 zijn we ermee bezig en het project heeft al zijn vruchten afgeworpen. Vanaf de junioren-categorie kunnen renners zich aanmelden op onze website en aan de hand van die informatie maken wij een eerste selectie. Daarna worden de geselecteerde renners uitgenodigd voor een gesprek en een aantal tests. Uiteindelijk beslissen we of de renner het potentieel heeft om begeleid en ondersteund te worden. We zoeken vooral naar jongens die veel inhoud hebben en die verschillende parcoursen aankunnen. Aan de hand van bepaalde waarden en vooropgestelde criteria maken we onze definitieve selectie.”

“Pas daarna begint het echte werk, het effectief professioneel bezig zijn met die jongens. Zoals eerder aangehaald zorgen wij voor ondersteuning op drie vlakken. Een eerste is het fysieke aspect. Wij stellen weekschema’s op, voeren inspanningstesten uit, volgen de verschillende waarden op,…Daarnaast hebben wij bij Energy Lab een aantal sportdiëtisten die de jonge renners optimaal begeleiden op het vlak van sportvoeding. Tenslotte bekijken we het biomechanische facet van de sport. We zoeken naar de perfecte fietspositie, de meeste aerodynamische houding die past bij een bepaald lichaam, door rekening te houden met een aantal parameters. Mijn collega Ward Vande Capelle en ikzelf staan wekelijks in contact met die jongens om te vragen hoe het met hen gaat, of ze nergens last van hebben, hebben ze eventuele opmerkingen,…”

Momenteel maken dertien renners deel uit van het project: Jari Snyers (1997 – Profel United Cycling Team – finisher), Milan Menten (1996 – Lotto Soudal U23 – snel aan de meet), Harm Vanhoucke (1997 – Lotto Soudal U23 – klimmer), Thomas Vereecken (1997 – Lotto Soudal U23 – allrounder), Jonas Castrique (1997 – Lotto Soudal U23 – sprinter), Jorden De Haes (1997 – EFC Etixx U23 Cycling Team – klimmer), Julian Mertens (1997 – Prorace Cycling Team – klimmer), Stan Dewulf (1997 – Lotto Soudal U23 – tijdrijder), Emiel Planckaert (1996 – Lotto Soudal U23 – klimmer), Mattias Van Gompel (1995 – Lotto Soudal U23 – allrounder), Senne Leysen (1996 – Lotto Soudal U23 – tijdrijder), Steff Hermans (1996 – Lotto Soudal U23 – klimmer) en Kevin Deltombe (1994 – Lotto Soudal U23 – snel aan de meet).

Wim Van Hoolst: “Op dit moment maken inderdaad dertien jonge renners die deel uit van het project. Ons doel is om in totaal een vijftiental renners te kunnen begeleiden. Het is wel zo dat we bij het opmaken van de weekschema’s rekening houden met een bepaalde marge, zodat de renners, indien ze de overstap maken naar de profs, verder kunnen blijven groeien. Het is allerminst de bedoeling dat die jongens volledig opgebrand worden, we willen hen klaarstomen voor de grote stap zodat ze, eens ze die stap bereikt hebben, nog verder kunnen evolueren.”

Het project heeft zeker al zijn effect gehad. In totaal hebben zes renners van het Lotto Cycling Talent Project reeds de sprong gemaakt naar het profpeloton. Dat is een gemiddelde van één renner per jaar. Tim Wellens, Stig Broeckx en Frederik Frison zijn actief bij Lotto Soudal, Laurens De Plus maakt dit jaar zijn debuut bij Etixx – Quick-Step en Dries Van Gestel en Kenneth Van Rooy rijden vanaf dit jaar bij Topsport Vlaanderen – Baloise. Stuk voor stuk zijn het renners met een grote inhoud die het zeker kunnen waarmaken. Uiteraard is het de bedoeling om nog andere jongens te laten doorstromen naar de profs. Kevin Deltombe bijvoorbeeld is daar één van.

Kevin DeltombeKevin Deltombe: “Het is nu het derde seizoen dat ik deel uitmaak van dit project en het verloopt zeer goed. Wekelijks sta ik in contact met mijn trainer, Wim Van Hoolst. Hij stelt de weekschema’s op en die zijn gerelateerd aan de wedstrijden waar je aan deelneemt. We krijgen specifieke trainingen ter voorbereiding op die koersen. Alles wordt geregistreerd met een SRM power meter en wordt heel goed opgevolgd. Er wordt ook rekening gehouden met school en jouw persoonlijk leven. We zijn vrij om het schema aan te passen waar nodig. Het is een kwestie van goed te plannen en afspraken te maken met de trainer maar die samenwerking verloopt super. We worden echt goed begeleid en ondersteund.

“Gedurende het seizoen zijn er twee of drie momenten waarop we getest worden. Uiteraard in het begin van het seizoen om te weten hoe de winter eruit zal zien en hoe de opbouw zal verlopen. Daarna is er in de periode van mei of juni een eerste evaluatie om te kijken of er progressie is en wat er eventueel moet veranderd worden.”

“Het ultieme doel dit jaar, voor mezelf dan, is om een contract te versieren bij een profploeg, liefst bij een WorldTour-ploeg. Vorig jaar had ik veel pech; ik had een acute maaginfectie die bleef aanslepen en ik was betrokken in een aantal valpartijen. Daardoor kon ik geen constant seizoen rijden, dat hoop ik dit jaar wel te doen. Mijn doelen liggen vooral in het voorjaar, Luik-Bastenaken-Luik mijn wedstrijd moet worden. Ik leg mezelf behoorlijk wat druk op omdat ik besef dat dit het laatste jaar kan zijn dat ik koers. Maar ik ben supergemotiveerd en zal er alles aan doen om goed te presteren doorheen het jaar. Hopelijk blijf ik gespaard van pech en krijg ik op het einde enkele mooie aanbiedingen.”

Renners geboren in 1998, 1997, 1996, 1995 en 1994 kunnen zich via de online vragenlijst kandidaat stellen om zich in te schrijven. Ze kunnen dit doen door naar de website te gaan en te klikken op ‘schrijf je in’ in de rechterbovenhoek: https://www.lottocyclingtalent.be/nl/.  U kan op deze website ook nog eens alle informatie nalezen.